Adil's Blog | Zo oud ben ik nog niet!

CITO eindtoets – Beïnvloeding

De schoolkeuze komt er al aan en ’t is natuurlijk best spannend , Maar ja… wat kies je nou voor je je voor school? Zal ik die nemen of toch die? Nou natuurlijk spelen andere mensen ook een rol in je school keuze bijvoorbeeld je ouders en je broers en zussen!

Stel: Je wilt naar een school voor Voorgezet Onderwijs, Hoe kies je dan uit eindelijk de perfecte school?! Dit is een nogal ingewikkelde keuze!… bedenk er ook bij dat je
een broer hebt die al op ’t VO zit, op een super goede school. Maar die school krijgt
zoveel aanmeldingen, dat niet iedereen terecht kan… er wordt geloot. Dan zegt je moeder waarschijnlijk: ”Luister eens Adil je kent toch de voorrangsregel voor broers en zussen die al op een school zitten? Jouw broer zit al op een hele goede school, daarom is het voor jou zeker dat je daar wordt aangenomen als jij je aanmeldt. Dus ik wil dat jij samen met je broer op school gaat.”
Maar wat nou als je broer op een school zit die helemaal niet bij
jou past en jij niet naar die school wilt?
Als bijvoorbeeld je broer super goed is in tekenen en daarom een school uitgezocht heeft die extra veel met tekenen doet… Maar ja… jij zelf kan er echt niks van en je vind er ook niets aan, jij zoekt eigenlijk een school waar ze veel doen aan bijvoorbeeld computeren
Dan wil je niet naar die school van je broer, hoe goed die ook is. Wat kun je dan doen?

Nou, ’t blijft altijd jouw keus. Dus ik zeg: Blijf je moeder overtuigen dat je niet naar die school wilt (en waar

om die andere je leuker lijkt). En als je moeder er niet mee eens is? Dan ga je naar je leraar om erover te praten.
Met een 10 minuten gesprek kan
alles mogelijk zijn, want je leraar vertelt gewoon simpelweg aan jou EN aan je ouders welke school ’t beste bij JOU past. Je leraar liegt hier nooit over.

Dan is er nog een vorm van beïnvloeding namelijk, : Je beste vriend  gaat waarschijnlijk ook naar ’t VO maar ja je wil natuurlijk wel vrienden blijven… En als hij nou naar juist net die school wilt die jij niet leuk vindt en andersom dan kan daar in je hoofd onrust over zijn .  Je denkt bijna ik MOET wel naar die school want ja…, hij gaat ook en als wij nou naar een andere school gaan  dan kunnen wij geen vrienden meer zijn maar HO! Daar gaat ’t mis! Je kan altijd vriendenblijven ik heb een oplossing hiervoor namelijk (let op dit is een voorbeeld… IK vind dit niet belachelijk) Stel je spreekt af dat hij elke dinsdag bij je komt spelen en elkaar dus toch kunt zien? Nog niet vaak genoeg ga dan bijvoorbeeld donderdag bij hem spelen en ga in ’t weekend iets leuks doen samen!


Advertentie

3 Reacties

 1. Marieke

  Adil, weer een goede blogpost!! Vind het zo leuk om te lezen wat er in je omgaat. Veel succes met je keuze, zal vast goed gaan zo doordacht.

  3 november 2010 om 6:58 pm

 2. Mooi artikel Adil. Je denkt echt zelf na én stelt vast dat je van alle kanten beinvloed wordt. Dat op zich is een inzicht waar je U tegen zegt. Menig volwassene kan hier wat van leren. Het is moeilijk je een advies (is ook beinvloeding)te geven, want jij zit tussen je familie, vrienden en leraren die je advies geven en het beste met je voor hebben. Naar welke school zou je willen gaan als je helemaal alleen was? Welke keuze zou je dan maken? Een andere rol zou kunnen spelen is wat je met je toekomst wilt gaan doen, wat wil je worden en bij welke school vind je de beste aansluiting hiervoor. Niemand kan je de beslissing afnemen dat zul je zelf moeten doen. Zoals je schrijft: “Het blijft altijd jouw keus.” Mijn advies: Weeg alle voor en tegens van jezelf en anderen goed af, schrijf ze allemaal op, leg het dan weg en als je iets te binnenschiet of hoort, schrijf je dat er weer bij. Dit maakt je keus uiteindelijk gemakkelijker.
  Maar wat je ook gaat doen, we zullen het lezen,
  Hermien

  3 november 2010 om 7:38 pm

 3. Hoi Adil,
  Heel fijn om vanuit het oogpunt van een leerling zelf meer te lezen hoe je de dingen ervaart. Hoe je met je leraar, moeder, vriendjes en weer anderen de dingen bespreekt en belangrijke beslissingen overweegt.

  Dankjewel en ga zo door!

  6 november 2010 om 9:26 am

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s