Vinger opsteken?
Ik zat is na te denken over al dat gedoe met die vingers opsteken in de klas en heb er ’t een en ander over opgezocht daarna had ik bedacht er een blogpost over te schrijven oo, en mijn mening? Ik vind ’t maar belachelijk
De Britse minister van onderwijs reageert hier ook op zo maakt hij ’t volgende duidelijk:, ” Als ’t aan mij ligt dan steken de leerlingen niet langer hun vinger op in de les. ‘Want het vingertje stimuleert alleen de meest actieve leerlingen’, oordeelt Alan Johnson. In de Vlaamse scholen gaan de vingers wel nog omhoog.”
Vingers opsteken en het goede antwoord geven. Een uiting van betrokken- en leergierigheid. . Een veel voorkomende situatie. Uit een Brits onderzoek waarbij de leerlingen hun antwoord op een bordje moesten schrijven en dit vervolgens omhoog moesten houden, werd de hele klas uitgedaagd en de aandacht bleef bij de les. Vergeleken met vinger opsteken een goed resultaat.
Het ‘vinger opsteken’ is een ouderwets gebruik, maar wel een handige manier om orde te houden. Vooral op de basisscholen is het een gewoonte. Op de middelbare school wordt het minder. Je krijgt meer onaangekondigd de beurt om antwoord te geven.
Maar is het sowieso wel goed om vingers op te steken? Het geeft een ordelijke sfeer en geeft een grote afstandsverhouding aan tussen leerling en leraar. Bij ons op school heeft een leraar Nederlands ook verboden om vingers op te steken. Als je iets te zeggen hebt dan kan je dat op een geschikt moment doen. Daar hoeft geen vinger voor aan te pas te komen want dat doe je thuis ook niet als je wat wilt zeggen. Dit geeft een vertrouwde en huiselijke sfeer. En toch wordt het geen janboel want hij houdt iedereen scherp bij de les en stelt veel onaangekondigde vragen. Het is gewoon leuk om naar de les te gaan!
Natuurlijk kan dit niet op de basisschool. Jonge kinderen zijn drukker en sneller afgeleid. Er is behoefte aan regelmaat. Met behulp van de bordjes uit het onderzoek behoud je de regelmaat en betrek je meer leerlingen, een goede oplossing dus.
Zo heb ik van verschillende bronnen deze info ook nog ziet te vinden:, Ik hoop wel dat meer leraren vooral op de middelbare school het gebruik gaan afschaffen. Het is beter om op een gewone manier met elkaar te communiceren zonder vingers op te steken. Deze manier van lesgeven past niet bij alle leraren. Je moet goed orde kunnen houden en zeker voor de beginnende leraar is dit erg moeilijk. Maar het is goed om op een manier les te geven die bij de leraar past en natuurlijk ook bijdraagt aan de vordering van de leerlingen. Het is in ieder geval wel duidelijk dat vinger opsteken hier niet toe behoort.
Niet meer bij scholen alles tot in detail controleren maar terug naar toezicht op hoofdlijnen en op inhoud…….Dat zegt onderwijskundige Fons van Wieringen die na tien jaar afscheid neemt als voorzitter van de Onderwijsraad vandaag in een in de Volkskrant…….Rol veranderd..De laatste jaren klinkt op scholen steeds luider de klacht dat de rol van de inspectie veranderd is.
28 december 2010 om 1:08 am